YHDISTYS

Puheenjohtajan palsta Pyhäselän Metsästäjät ry

Hyvät Pyhäselän metsästäjät ry:n jäsenet

Elämme ennennäkemättömiä aikoja. Koronavirus on levinnyt koko maailmaan ja me kaikki olemme joutuneet muuttamaan elintapojamme yrittäessämme suojautua virukselta ja sen levittämiseltä. Viime vuoden jäsenlehdessä pohdin kuinka luonto hoitaa riistakantaa, mutta nyt luonto hoitaa kovalla kädellä ihmiskuntaa. Nyt voimme vain elää rajoitettua elämää ja toivoa, että epidemia menee nopeasti ohi tekemättä suuria vaurioita yhteiskuntaamme. Positiivisesti täytyy ajatella, että nyt meillä on aikaa pohtia edellistä metsästyskautta ja samalla pikkuhiljaa valmistautua tulevaan kauteen. Koiramiehet juoksuttavat koiriaan, kuntouttaen samalla itseään. Jotkut hankkivat uuden metsästyskoiranpennun ja rupeavat tutustumaan toisiinsa, ollen syksyllä valmiina aloittamaan yhteisen metsästystoiminnan. Osa meistä taas rupeaa harrastamaan aktiivisesti metsästysammuntaa pitäen huolen siitä, että jahdin alkaessa sekä ase että ampuja ovat molemmat kunnossa. Näitten harjoitusten vaikutuksesta syksyn jahdeissa ampumatilanteen tullessa eteen lähtee metsästäjän aseesta harkittu ja hyvin tähdätty riistalaukaus osuen hyvin maaliinsa. Kaikki me valmistaudumme tulevaan kauteen eri tavoin, osa meistä lepää kesän ja aloittaa valmistelun vasta jahdin kynnyksellä. Jahtikauteen valmistautuessa muistutan teitä kaikkia, että tämän lehden mukana tuleva jäsenmaksu pitää maksaa eräpäivään mennessä. Tämä muistutus siksi, että jäsenmaksun eräpäivä on tärkeä seuran taloudelle. Seuralla on maksuvelvoitteita, jotka tulee myös hoitaa ajallaan. Nämä velvoitteet ei onnistuisi, jos jäsenistömme ei maksaisi jäsenmaksua ajallaan.

Pienriistan puolella oli näkyvissä jo lisääntymisen vaihe riistakannoissa. Syksyllä näkyi hyvin metsoja ja jäniskannatkin olivat selkeästi vahvistuneet. Toivotaan, että tämä vaihe luonnossa jatkuisi edelleen ja poikastuotto pysyisi hyvänä ja petokannat pysyisivät kurissa. Mennyt talvi oli harvinainen koska lunta ei juurikaan ollut alkutalvesta ja kelit olivat hyvin leutoja. Toivotaan, että tuleva kevät ja kesä olisi myös suotuisa riistaeläimille. Syksyllä olemme tässä asiassa viisaampia. Metsästyskausi sujui jahtien osalta hyvin, karhuporukka ja ennen kaikkea porukan koirat olivat kunnossa ja näin saaliiksi saatiin jälleen kaksi karhua. Täytyy sanoa itsekin pitkästä aikaa karhujahdissa mukana olleena, että on ilo harrastaa tätäkin jahtimuotoa, kun mukana on toimivia metsästyskoiria. Pienpetometsästäjät koirineen ahkeroivat myös tehokkaasti ja riistakannat pääsevät lisääntymään näiden henkilöiden ansiosta paljon tehokkaammin. Hirvijahdissa jahdattiin myös ahkerasti, jahdin onnistuminen kertoo osaltaan hyvästä hirvikannasta ja vasatuotosta alueellamme. Myös pienriistametsästystä harrastettiin seuramme alueella aktiivisesti. Melkeinpä joka kerta, kun olin ajokoirieni kanssa jäniksiä juoksuttamassa, tapasin samoilla saloilla muitakin seuran jäseniä metsäreissulla.

Seuramme on saanut päätökseen suuren ampumaratahankkeen kevään aikana. Kiitokset tästä kaikille ampumarata talkoisiin osallistuneille. Radalle saatiin hankkeen ansiosta rakennettua koulutustilat ja äänivalleja. Hankkeen lisäksi ampumaradalle rakennettiin viime vuoden aikana kiväärikatoksia 300 metrin ja pienoiskivääriradoille.

Puheenjohtajan palsta 2019, Pyhäselän Metsästäjät

Lisäksi saimme uusittua myös pienoishirviradan. Myös haulikkoradalle hankittiin uusi Compak Sporting-rata. Nämä ratahankkeet eivät olisi onnistuneet ilman ulkopuolista tukea. Kiitos kaikille, jotka uskovat ampumaratamme kehitystyöhön. Rata-alue palvelee näin entistä paremmin Joensuun seudun ampumaharrastajia. Meillä on nyt rata siinä vaiheessa, että sitä on hyvä kehittää pikkuhiljaa lisää vastaamaan ammuntaharrastusta. Esimerkiksi hyökkäävän karhun rata on suunnitteilla ensi kesänä.

Kenneltoiminnassa jatkettiin entiseen tapaan järjestämällä ajo- ja haukkukokeita. Ensi syksynä seuramme on saanut järjestettäväksi amerikankettukoirien SM-kilpailun. Tämä on osoitus siitä, että seuramme osaamiseen suurten arvokokeiden järjestäjänä luotetaan valtakunnan tasolla. Näyttelypuolella tuleva vuosi on suunnittelun aikaa ja seuraava näyttely on elokuussa 2021, koska Joensuun areenalle koiraväki ei ole enää tervetullut. Ihmettelen tätä, että miksi. Areenan kävijämäärät ovat pudonneet ja sen kannattavuus on heikentynyt, silti on vara torjua maksavat asiakkaat.

Suurpedoista susi puhuttaa vahvasti ja koskettaa meitä metsästyskoiraharrastajia sekä lajin tulevaisuutta. Valtiovalta on perustanut Itä-Suomeen susipartion, jonka tarkoituksena on kuulemma parantaa paikallisten ja susiensuojelijoiden välejä. Tästä meillä jokaisella on varmasti oma mielipiteemme. Mielestäni tämä menee liian pitkälle suden suojelussa. Kyllä sudet pitäisi pystyä poistamaan, jos ne käyvät koiran kimppuun ja vierailevat asutuissa pihoissa. Nyt tämä partio vain pörrää pitkin maakuntaa tekemättä mitään sen eteen, että häirikkösudet on poistettava. Susi on politiikan välikappale. Meidän metsästäjien ja maaseudun asukkaiden ääntä ei nykypoliitikot kuuntele muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Meidän tulisikin tuoda tämä huoli esille aktiivisesti ja saada päättäjät ymmärtämään kuinka asiat ovat. Ei niitä susia kukaan ole sukupuuttoon tappamassa, niin kuin Luonnonvarakeskus ja vihreät väittävät, viimeisen laskennan mukaan susia Suomessa on yli 1000 kpl. Eikä kaikki sudet varmasti laskentaan sisältyneet. Luonnonvarakeskus edustajahan lisäksi lipsautti norppakeskustelussa, että susia on siirtoistutettu Suomessa. Tämän väitteen he aiemmin jyrkästi kiistivät. Herää kysymys, voimmeko luottaa tuollaiseen instanssiin, joka valehtelee kansalaisille ja suojelee pakkomielteellä hyvin elinvoimaista lajia. Suden metsästys tulisi sallia poikkeusluvalla, aivan kuten karhunkin metsästys, kyllä Suomen susikanta kestää sen.

Toivotan kaikille jäsenille oikein mielekästä jahtikautta.

Jarmo Tanninen